طرح نذر درخت جهت کاشت نهال در مناطق محروم کشور و وقف عواید حاصل از آن برای توسعۀ روستا اجرا می‌شود. در این طرح واقف می‌تواند در یکی از مناطق محروم کشور درختان مثمر یا غیرمثمری را، که از گونه‌های بومی همان منطقه هستند، به زمین هدیه کند، تا علاوه بر ایجاد فضای سبز در مناطق محروم، به توسعۀ روستا نیز کمک نماید.

معرفی طرح

طرح نذر درخت جهت کاشت نهال در مناطق محروم کشور به نام شما و یا نام مورد نظر شما اجرا می‌شود. در این طرح شما می‌توانید در یکی از مناطق محروم کشور درختان مثمر یا غیرمثمری را، که از گونه‌های بومی همان منطقه هستند، به زمین هدیه کنید، تا هم به ایجاد فضای سبز در این مناطق خشک و کم باران کمک کرده باشید و هم با این کار برای تعدادی از افراد بومی منطقه، به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال ایجاد کنید. این طرح علاوه بر توسعۀ فضای سبز در نواحی کم برخوردار، به اقتصاد این مناطق نیز کمک می‌کند و مهم‌تر از همه فرهنگ درخت‌کاری و حفظ طبیعت را ترویج می‌دهد.

عمدۀ درختان مورد نظر ما در این طرح درختان مثمر هستند تا بعد از چند سال بتوانند هزینه‌های نگهداری را به حداقل برسانند و همچنین محصول آن علاوه بر ایجاد اشتغال، درآمد پایداری برای روستای محل کاشت درخت فراهم نماید.

کارشناسان این طرح با توجه به اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقه درختانی را انتخاب می‌کنند که بتوانند بیشترین بهره‌وری و تولید میوه را داشته باشند. پس از ثمردهی درختان، درآمد حاصل از آن‌ها اولاً صرف هزینه‌های نگهداری می‌شود و مابقی صرف امور عام‌المنفعه در همان منطقه خواهد شد.

چرا درخت غرس می‌شود؟

  • جذب دی‌اکسید کربن هوا 
  • جلوگیری از فرسایش خاک و جاری شدن سیل 
  • کمک به تلطیف هوا با تولید اکسیژن
  • تغذیۀ سفره‌های آب زیرزمینی از طریق جذب باران و رطوبت

چرا در روستاهای مناطق محروم درخت می‌کاریم؟

  • ایجاد فضای سبز در مناطق خشک و بیابانی کشور
  • ایجاد محیطی مفرح در شرایط آب و هوایی گرم و خشک
  • ایجاد اشتغال در مناطق کم برخوردار
  • فرهنگ‌سازی جهت اجرای پروژه‌های کارآفرینی در مناطق محروم
  • دسترسی سریع و آسان به بازار میوه در روستاهای دور از شهر
  • مشارکت خیرین و حافظان طبیعت در مناطق محروم

شیوۀ اجرا

_

♦ سفارش دهنده نوع نهال (مثمر یا غیر مثمر) را جهت کاشت انتخاب می نماید

♦ بعد از انجام سفارش کاشت نهال در سریع ترین زمان مناسب که بهترین شرایط برای کاشت فراهم باشد انجام خواهد شد.

♦ در صورت مساعد نبودن شرایط جوی و یا وجود شرایط ویژه که انجام این کار را ناممکن سازد، کاشت درختان تا زمان عادی شدن شرایط به تعویق خواهد افتاد.

♦ پس از غرس نهال برای آن شناسنامه ای تهیه و پلاکی به نام اعلام شده تهیه و در کنار درخت نصب می گردد

♦ تنها مالکیت معنوی درخت های کاشته شده متعلق به سفارش دهنده است و مالکیت مادی آن به دهیاری روستای محل کاشت واگذار می گردد.

♦ در صورت از بین رفتن نهال به هر دلیل تا دو سال پس از تاریخ کاشت، بصورت رایگان نهال جایگزین به جای آن کاشته خواهد شد.

♦ نگهداری درخت و رسیدگی به آن ( شامل آبیاری ، کوددهی ، هرس و…) بر عهده دهیاری روستای محل کاشت آن است

♦ هر شش ماه یکبار گزارش تصویری از وضعیت درخت تهیه و برای مالک معنوی آن ارسال می گردد.

_

هزینه‌های کاشت و نگهداری درخت 

به‌صورت کلی هزینه های این طرح عبارتند از:

الف) هزینه‌های کاشت:

  • خرید نهال
  • حفر چاله و سبک سازی خاک
  • تامین کود
  • خرید لوله و اتصالات آبیاری قطره ای
  • حصارکشی
  • تهیه پلاک

ب) هزینه‌های نگهداری:

  • آبیاری مداوم با توجه به گونه و فصل
  • کوددهی با توجه به نیاز نهال
  • وجین و هرس سالیانه
  • آفت زدایی درصورت نیاز
  • کاشت جایگزین در صورت نیاز

با توجه به محاسبات انجام شده خیرینی که تمایل به کاشت درخت در این طرح را دارند می‌بایست مبلغ 200 هزار تومان بابت هزینه‌های کاشت و نگهداری درخت مثمر و یا مبلغ 180 هزارتومان بابت کاشت درخت سایه‌دار غیرمثمر در سال اول پرداخت نمایند. در سال‌های بعد نیز حداقل سالیانه 70 هزار تومان، به مدت چهار سال، بابت هزینه‌های نگهداری درخت پرداخت نمایند.

موقعیت کاشت

اولین رویشگاهی که برای کاشت درختان این طرح در نظر گرفته شده است بوستان شهرک مطهر واقع در بخش مرکزی شهرستان بشاگرد استان هرمزگان می‌باشد. این شهرک با توجه به موقعیت ویژه‌ای که دارد به‌عنوان روستای مرکزی برای 13 روستای اطراف شناخته می‌شود. در طرح توسعه‌ای این شهرک زمینی بالغ بر 13000 متر مربع برای احداث بوستان روستایی در نظر گرفته شده است. این بوستان علاوه بر آنکه منبع درآمد پایداری برای امو عام‌المنفعه روستا فراهم خواهد کرد، تفرجگاهی برای اهالی یا مراجعین به روستا خواهد بود. در کنار این بوستان فضایی نیز به‌عنوان پارک کودک درنظر گرفته شده است که کار تجهیز آن با حمایت خیرین در حال انجام است.

با توجه به مساحت 13196 متری این زمین در نظر است در فاز اول حدود 450 اصله درخت خرما به‌عنوان درختان مثمر بوستان و نیز 50 درخت بتشک و گل ابریشم به‌عنوان درختان غیرمثمر دارای سایه در این بوستان غرس شود.

براساس تفاهم‌نامۀ منعقد شده با شورای اسلامی و دهیاری این روستا پیگیری امور نگهداری این بوستان برعهدۀ  دهیاری روستا می باشد و پس از ثمردهی درختان این بوستان درآمد حاصل از فروش محصولات آن برای هزینۀ امور عام‌المنفعۀ روستا (مانند تصفیه آب شرب، نگهداری مسجد و مدارس روستا، برگزاری مراسم مذهبی، فرهنگی و ورزشی و …) هزینه خواهد شد.

تصویر زمین قبل از شروع طرح

_

سؤالات متداول

– کاشت درختان هدیه شده چند روزه انجام می‌شود؟

بعد از ثبت سفارش کاشت نهال در سریع‌ترین زمان مناسب که بهترین شرایط برای کاشت فراهم باشد، انجام خواهد شد. این فرآیند ممکن است بین 7 تا 21 روز زمان نیاز داشته باشد.

– درختان کجا کاشته می‌شوند؟

در طرح نذر درخت به نوبت روستاهایی برای کاشت درخت انتخاب و کار کاشت در آنها انجام خواهد شد. بوستان شهرک مطهر شهرستان بشاگرد اولین سایتی خواهد بود که کار کاشت در آن انجام خواهد شد.

– طرح نذر درخت توسط چه سازمانی انجام می‌شود؟

این طرح یکی از طرح‌های حمایتی بنیاد خیریۀ خواجه نصیر طوسی است که توسط گروه جهادی وابسته به بنیاد انجام می‌شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این بنیاد سایت knti.ir را ملاحظه فرمایید.

– اگر درخت خشک شود چه اقدامی صورت می‌گیرد؟

تا دو سال اول که حساسیت کاشت و نگهداری بیشتر است و امکان تلفات وجود دارد، در صورت خشک شدن درخت مجریان طرح نذر درخت کاشت جایگزین را انجام خواهند داد.

– پلاکِ نام چیست؟

فردی که درختی را برای کاشت نذر کرده است در صورت تمایل می‌تواند نامی را برای ثبت در کنار درخت اعلام نماید و این درخت به نام و یاد آن فرد کاشته خواهد شد. کاشت درخت به نام هر یک از بستگان مرحوم شده و یا به نام فرزند نذر کننده و یا به یاد و نام یک شهید و … می‌تواند انجام گردد. درخت دارای یک پلاک عددی و یک پلاک نام است که متناسب با اندازۀ درخت در کنار آن و یا بر روی آن نصب می‌گردد. در دو سال اول که هنوز درخت ارتفاع لازم را پیدا نکرده است، پلاک موقت بر روی آن نصب می‌گردد و پس از آن پلاک اصلی در کنار آن نصب خواهد شد.

– تا چه مدت از درخت نگهداری می‌شود؟

نگهداری درخت ان‌شاء‌الله همیشگی خواهد بود و براساس تفاهم‌نامه با شورا و دهیاری روستای محل کاشت، کار نگهداری از این درختان به‌عنوان یک وظیفۀ سازمانی بر عهدۀ دهیاری آن روستا خواهد بود.

– نذر کنندۀ درخت چگونه می‌تواند از احوال درخت خود مطلع گردد؟

کاشت درختان براساس نقشۀ از پیش طراحی شده انجام خواهد شد و در نقشه‌هایی که از سایت پلان محل کاشت تهیه می‌گردد محل دقیق کاشت درخت مشخص می‌گردد. این نقشه‌ها در سامانۀ بنیاد قراردارد و نذرکننده در صورت لزوم و توان می‌تواند با کمک این نقشه و به‌صورت حضوری و در هر زمان دل‌خواه درخت خود را مشاهده نماید.

علاوه بر این بر اساس تفاهم‌نامۀ صورت گرفته با دهیاری محل کاشت درخت، دهیار و یا نمایندۀ وی موظف است هر شش ماه یک بار (تا پایان سال چهارم) گزارش تصویری از درخت تهیه و برای نذر کننده ارسال نماید.

بعد از سال چهارم نیز در صورت تمایل واقف درخت و اعلام آن، تصویر از درخت تهیه و برای وی ارسال می‌گردد.

– مالک درخت کاشته شده چه کسی می‌باشد؟

مالکیت معنوی درخت کاشته شده متعلق به نذر کننده درخت است. اما این درختان وقف عام خواهند شد و مالکیت مادی این درخت متعلق به اهالی روستای محل کاشت درخت می‌باشد که به نیابت از اهالی آن روستا و بر اساس تفاهم‌نامه منعقد شده مدیریت این درختان وقف شده و مسئولیت نگهداری و فروش محصولات آن بر عهدۀ دهیاری آن روستا خواهد بود.

– درآمد حاصل از فروش درختان مثمر چگونه هزینه خواهد شد؟

بعد از حصول درآمد ناشی از فروش محصول درختان وقف شده پس از کسر هزینه‌های نگهداری، باقیماندۀ درآمد صرف امور عام‌المنفعۀ عمومی در روستا مانند نگهداری سامانۀ تصفیۀ آب، نگهداری مسجد و مدارس روستا، برگزاری مراسم مذهبی، فرهنگی و ورزشی و یا فعالیت‌های مشابه خواهد شد.